2015. november 22., vasárnap

Rettenet a világ körül #2 - Szigetek

Végre elérkezett ez az idő is, elkészültem a húdeijesztő cikksorozatom következő tagjához. Ez alkalommal borzongató szigetekkel készültem.


Ilha da Queimada Grande - Kígyó-sziget

Ez a kis sziget Brazília partjainál található, nevét a rajta található hatalmas kígyópopulációról kapta, ami annyit jelent, hogy minden négyzetcentiméterre jut 5 kígyó, ráadásul egy elég mérgező faj, az arany lándzsakígyó. Ez a faj kizárólag itt található meg, éppen ezért a szigetet lezárták a látogatók elől.






Dead Man's Island - Halott ember szigete
 
Vancouver (Kanada) egyik első fehér telepese, John Morton piros fa dobozokat fedezett fel a sziget fáinak felsőbb ágaira kötözve. Egy törött doboz a földön hevert, ebben csontokat és fekete hajcsomókat találtak. Később kiderült, ez az ottani őslakosok (squamish people-nek írja őket, magyar megfelelőt nem találtam) sajátos temetkezőhelye. Mortont ez nem rettentette  meg, úgy döntött, megszerzi a helyet. Akkor gondolta meg magát, mikor megtudta, a szigeten két rivális törzs csapott össze, ekkor mintegy kétszáz ember meghalt. Ezután a telepesek temetőként kezdték használni, majd 1888 és 1892 között a Dead Man's Island karanténként szolgált az akkor végigsöprő himlőjárvány áldozatainak.

Ha jól néztem utána, itt a karantén házikói láthatóak


Izu-szigetek

Japán egy vulkanikus szigetcsoportja, a levegő kénkocentrációja miatt az embereknek gázmaszkot kell magukkal hordaniuk. Ha a kéntartalom eléri a veszélyes szintet, riasztják a lakosságot, a gázmaszkok pedig felkerülnek.



Hashima-sziget

A Csatahajó-szigetnek is nevezett sziget az 1950-es években 5000 fő feletti lakossággal büszkélkedhetett, mára viszont csak a növényzet lakja. Az egykori szénbányászok családjaikkal éltek itt, a bányákat viszont 1974-ben lezárták a szénraktárak kimerülése miatt. Ekkor az itt élők elhagyták a szigetet, épületeit a természetre hagyva. Mostanra világörökséggé nyilvánították, a szellemváros egy része a turisták előtt is nyitva áll. Mellesleg a 2012-es James Bond film, a Skyfall egy jelenetét itt forgatták, valamint az Attack on Titan manga filmadaptációjának helyszínéül is szolgált.







Isla de las Munecas - A babák szigete
 
Egy Mexikó partjainál lévő szigetcsoport egy kis szigetén magányosan élt egy Julián Santana Barrera nevű férfi, aki egy nap egy kislány holttestére bukkant a mocsárban. Ekkor elkezdett babákat gyűjtögetni a mocsárból és a szeméttelepekről, hogy felkötözgesse őket a sziget fáira. Ezzel szerette volna kiengesztelni a kislány lelkét és távol tartani a gonosz szellemeket. A férfi halála után a sziget turistalátványossággá vált, ma is látogatható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése